Zorgverzekering 2023. Waar op letten? – Huisartsenpraktijk Thoolen – Haarlem
Header afbeelding
Huisartsenpraktijk Thoolen
Wilhelminastraat 27 2011 VJ
Haarlem

Terug naar overzicht

Zorgverzekering 2023. Waar op letten?

Zorgverzekering 2023, waar op te letten?

Vanaf half november zijn alle premies voor 2023 bekend en kunt u weer kiezen voor een andere zorgverzekeraar. Met de stijgende kosten voor alle boodschappen en de energierekening, is het verleidelijk om te bezuinigen op de premie van de zorgverzekering en de aanvullende verzekering. We zien echter dat mensen steeds vaker in de problemen komen doordat de zorg die ze nodig hebben, niet vergoed wordt binnen hun polis. Vandaar dat we enkele belangrijke keuzes voor u op een rijtje zetten.

Natura, budget of restitutiepolis?

De naturapolissen zijn altijd enkele euro’s per maand goedkoper dan de restitutiepolissen. Dat komt omdat de naturapolissen minder behandelmogelijkheden bieden. Als u kiest voor een naturapolis, kijk dan altijd of tenminste het Spaarne Gasthuis en Atal-medial gecontracteerd zijn. Met dit ziekenhuis krijg je in onze regio vrijwel altijd te maken als je ziekenhuiszorg nodig hebt. Bloedprikken gebeurt bij Atal-medial.

Voor psychologische hulp is het van belang dat u kijkt of als u een therapeut heeft, dat deze dan een contract heeft met uw (nieuwe) zorgverzekering. Twijfelt u, neem dan eerst even contact op met uw behandelaar, zodat u zeker weet dat u gecontracteerde zorg heeft.

Wilt u meer keuzevrijheid, dan is een restitutiepolis aan te raden. Restitutiepolissen vergoeden ook de rekening als u een zorgverlener bezoekt die geen contract heeft met uw zorgverzekeraar. Let op: ook dán kan het voorkomen dat u niet alles vergoed krijgt.

De budgetpolis kent nog minder keuzevrijheid, maar biedt wel de laagste premie. Er zijn budgetpolissen waarbij je NIET naar het Spaarne Gasthuis kan, je moet dan bijvoorbeeld naar Amsterdam.

Kijk voor meer informatie ook op: https://www.zorgwijzer.nl/faq/zorgpolis

Medicatie

Ook de vergoedingen voor medicatie, en of u een vrije keuze heeft voor het merk of door wie uw medicatie of hulpmiddel wordt afgeleverd, verschilt per zorgverzekeraar. De verschillen kunt u op dit overzicht zien.

Aanvullende polis:

Voor bijvoorbeeld fysiotherapie heeft u eigenlijk altijd een aanvullende polis nodig, omdat fysiotherapie slechts in uitzonderingsgevallen betaald wordt uit de basisverzekering. Ook hier geldt: let op of uw behandelaar een contract heeft met uw verzekeraar.

Tandpolis:

Tandpolissen zijn vaak duur: ze kosten per jaar ongeveer 30-50% van wat ze maximaal vergoeden. U betaalt dus makkelijk meer dan u vergoed zult krijgen. Toch kan een tandpolis zinvol zijn, omdat elke maand wat premie betalen soms beter te doen is dan ineens een groot bedrag. Als u het kunt missen, kunt u de premie beter op een spaarrekening zetten en dáár dan de kosten van betalen. U loopt dan de eerste jaren wel het risico dat u nog niet voldoende gespaard hebt voor een duurdere ingreep bij de tandarts.

Kinderen:

Kinderen tot 18 jaar zijn gratis verzekerd voor de basisverzekering, en voor hen vallen ook de tandarts en de fysiotherapie onder de basisverzekering. Orthodontie valt NIET onder de basisverzekering. De aanvullende verzekering is vaak ook gratis, áls de ouders ook een aanvullende polis hebben.

Waar kunt u op letten bij het kiezen van een zorgverzekering?

  • Ten eerste uw zorgbehoefte. Mogelijk verandert die in 2023.
  • Ten tweede de polisvoorwaarden. Die kan een zorgverzekeraar elk jaar weer aanpassen. Daardoor kunt u met dezelfde zorgpolis in 2023 anders verzekerd zijn dan in 2022. Zo kan een bepaald merk van een medicijn dat u eerder vergoed kreeg van uw zorgverzekeraar niet langer vergoed worden.

Daarom is het goed om elk jaar te controleren of uw zorgpolis nog bij u past.

U kunt tot en met 31 december 2022 uw zorgverzekering opzeggen. En tot en met 31 januari 2023 is het mogelijk een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

Vergelijken.

Met bovenstaande punten in uw achterhoofd kunt u gaan vergelijken en uw keus voor 2023 bepalen. Er zijn verschillende vergelijkingssites, we noemen er enkele:

https://www.zorgwijzer.nl/

https://www.independer.nl/zorgverzekering/intro.aspx

https://www.zorgkiezer.nl/

 

Publicatiedatum: 12-12-2022